Galàxies de Primavera

AstroAmics: amics de l'astronomia
09 April 2016
Time: 22:00

L'època més favorable per a l'observació de galàxies és la primavera (abril i maig). Sobre les constel·lacions de Virgo, Coma Berenices, Canes Venatici, Ursa Major, Leo, Hydra,... en podràs veure gairebé dues-centes, si disposes d'un telescopi de bona obertura (mínim 150mm) i un lloc fosc des d'on observar. Durant la Lluna nova dels mesos d'abril i maig, molts aficionats fan mini-maratons dedicades a l'observació d'aquestes galàxies.
 
Des d'AstroAmics farem un exhaustiu repàs de les galàxies que podem veure durant la Primavera, en dues sessions. Comptarem per a fer-ho amb instruments de gran diàmetre. 
 
Hem fet una tria de les millors galàxies: aquelles que apareixen en els catàlegs de Messier i de Caldwell. També observarem el planeta Júpiter, i aprendrem a reconèixer les constel·lacions primaverals amb ajuda d'un làser verd.
 
Són activitats gratuïtes i obertes a tothom.
 
 
OBSERVACIÓ DE LES GALÀXIES DE PRIMAVERA, primera part
Dissabte 9 D'ABRIL
Hora de trobada: 19:00h
Observació: de 22:00h a 01:00h de la matinada.
 
En aquesta primera part observarem els cúmuls galàctics de Canes Venatici, Leo, Ursa Major, etc.
 
 
OBSERVACIÓ DE LES GALÀXIES DE PRIMAVERA, segona part
Dissabte 7 DE MAIG
Hora de trobada: 19:45h
Observació: de 22:45h a 01:45h de la matinada.
 
En aquesta segona part observarem els cúmuls galàctics de Virgo, Coma Berenices, Hydra, etc.
 
 
L'activitat es cancel·larà en cas de pluja o de núvols tancats.
 
 
Punt de trobada
 
El lloc de trobada és a l'entrada de Navàs (Bages), sortida 71 de l'autovia C16, a la primera parada de bus.
 
Des d'allà decidirem, en funció de la meteorologia del moment, si anem cap a Fumanya o ens quedem a Montbordó o a Sant Pau de Pinós. Aleshores ho comunicarem a la resta d'AstroAmics via email i WhatsApp*.
 
* Aquells que volgueu rebre via WhatsApp la informació, ho heu de sol·licitar per email indicant nom i número de telèfon.
 
Als que hagueu de muntar telescopi, us recomanem venir a l'hora acordada al punt de trobada, per tenir temps suficient de muntar abans de començar l'observació.
 
 
Punt d'observació
 
L'observació es farà, si la meteorologia ho permet, des de Fumanya (Fígols), al nord del Berguedà. Hem triat un lloc lliure de contaminació lumínica, i a una altitud sobre el nivell del mar de 1.550 metres, la qual cosa atorga major transparència a l'atmosfera i millora significativament l'observació de les galàxies.
 
Nota: l'altre lloc alternatiu, si les condicions al Pre-Pirineu són adverses, és Montbordó, a 755m d'altitud prop de Serrateix. I encara tenim un tercer lloc: Sant Pau de Pinós, a 774m d'altitud, entre Navàs i Prats de Lluçanès.
 
Atenció! És obligatori portar roba d’abric hivernal, incloent guants, gorro i calçat (és molt important; les mínimes a l'abril poden arribar a 0ºC).
 
 
Més info (com arribar, què hem de portar, què observar,...):
http://www.galaxias.tk

Contact Details:

[email protected]

Disabled Access:

Yes

Entry Fee:

No

Location:

Fumanya (Fígols -Berguedà-)