Report

Privind Luna… dintr-o cu totul altă lumină!

Astronomi profesioniști și amatori, cluburi de astronomie, planetarii, centre de știință și oameni de pretutindeni pasionați de astronomie sunt invitați să o celebreze pe însoțitoarea celestă a Pământului, Luna, sâmbătă, pe 18 septembrie 2010.

 

InOMN Logo

Noaptea Internațională pentru observarea Lunii (InOMN) urmează după marele succes al misiunii de pe Lună din 2009. Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) trimis de NASA a transmis deja mai multe imagini de prim-plan și informații digitale în primul an în care a orbitat în jurul Lunii decât orice altă misiune planetară din istorie. Trimisă într-o misiune fără precedent de cercetare a apei sub suprafața Lunii, Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) a aselenizat în regiunea sudică, la pol, a satelitului, sub privirile întregii lumi.

InOMN reprezintă prima celebrare a acestei misiuni istorice de către NASA după Anul Internațional al Astronomiei 2009. Acum, Astronomers Without Borders (AWB) este partener la misiunile și centrele NASA, împreună cu alte instituții, pentru a răspândi bucuria observării și descoperirii celui mai apropiat vecin al Terrei, în mijlocul publicului din lumea întreagă – InOMN devenind astfel un eveniment internațional.

„InOMN reprezintă un efort venit din partea comunităților, unde fiecare poate împărtăși bucuria explorării Lunii prin găzduirea de evenimente proprii specifice”, spune Mike Simmons, fondatorul și președintele AWB. „Sunt deja planificate observații publice prin telescoape, prezentări în școli și ateliere de lucru și chiar evenimente on-line de genul TweetUps”, spune Simmons. Luați parte la această celebrare. Mergeți împreună și observați Luna... dintr-o cu totul altă lumină!

-----------------------------------
Astronomers Without Borders (astronomi Fără Frontiere)
Astronomers Without Borders (AWB) este o organizație internațională dedicată promovării înțelegerii și bunăvoinței dincolo de granițe naționale și culturale prin facilitarea formării de legături ca urmare a pasiunii pentru astronomie. Proiectele AWB încurajează împărtășirea experiențelor pe baza unui interes comun și universal – împărtășirea cerului.

Mai multe informații: http://www.astronomerswithoutborders.org/projects/intl-observe-moon-night.html

###

Contacts:

Thilina Heenatigala

AWB InOMN Coordinator
Astronomers Without Borders
[email protected]

+94 716 245 545

 

Mike Simmons

Founder and President
Astronomers Without Borders
[email protected]

+1 818 486 7633

 

Note: You can also view this in English, Portuguese and Spanish.
Thanks to AWB - NC for Romania: for the Romanian translation.

Comments

    You need to be logged in to leave a comment